Sådan sikrer du dig mod ulovlig el, når du handler bolig

 

Ulovlige el-installationer kan give både sælger og køber søvnløse nætter. Vejen til sjælefred for begge parter går gennem en velformuleret ejerskifteforsikring og en tilhørende el-installationsrapport.

“Som udgangspunkt er den bedste sikkerhed for både køber og sælger en ejerskifteforsikring med udvidet dækning kombineret med en el-istallationsrapport”. Det fortæller Jacob Jansson Christensen, bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater, der dagligt hjælper bolighandlende med at sikre sig bedst muligt juridisk.

“Ejerskifteforsikringen og el-installationsrapporten er en rigtig god cocktail, når det gælder juridisk sikkerhed. Men man skal huske, at ejerskifteforsikringen på ingen måde er en blankocheck. Der er beløbsgrænser på, og både køber og sælger skal være opmærksomme på ordlyden, så den ene part ikke slipper afsted med at ansvarsfraskrive sig fra ulovligheder”, udtaler Jacob Jansson Christensen.

10 år med søvnløse nætter

Som boligejer er man ansvarlig for lovligheden af de el-installationer, der er i boligen. Det fastslås bl.a. i den nye el-sikkerhedslov fra januar i år. Som sælger har man samtidig et 10 årigt ansvar for boligens skader, fejl og mangler, medmindre man tilbyder køber en ejerskifteforsikring, som man selv betaler halvdelen af. Hvis man som køber afslår sælgers tilbud om ejerskifteforsikring, hænger man selv på hele ansvaret.

“Det er en rigtig dårlig idé for boligkøbere at fravælge ejerskifteforsikringen. For det betyder, at de selv efterfølgende hænger på alle udbedringsomkostninger, hvis der f.eks. dukker ulovlige el-installationer op”, fortæller Jacob Jansson Christensen og fortsætter:

“Vi ser desværre også indimellem sager, hvor sælger slet ikke tilbyder en ejerskifteforsikring og flere år efter et salg pludselig skal betale for udbedring af ulovlige installationer, som de måske ikke engang selv har kendt til. Hvis man som sælger vil undgå 10 års søvnløse nætter, så er ejerskifteforsikringen et must”, pointerer han.

Få hjælp fra fagmanden

Ved huskøb er både el-installationsrapporten og et tilbud på ejerskifteforsikring i de fleste tilfælde en naturlig del af handlen. Når det gælder handel med ejerlejligheder skal man som køber ofte selv bede om disse. Uanset typen af bolig kræver det professionel hjælp at sikre sig bedst muligt.

“Som BOLIGadvokat er det min rolle at sikre, at handlen kan indgås på baggrund af en velovervejet og så vidt muligt oplyst beslutning. Når det gælder el-installationer anbefaler jeg derfor typisk at lade en sagkyndig med en god ansvarsforsikring gennemgå ejendommen inden handlen, uanset hvilken type bolig der er tale om”, udtaler Jacob Jansson Christensen.

 

Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet. Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel. Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 140 medlemmer fordelt over hele landet. Danske BOLIGadvokater kæmper for at du kan få 100% uafhængig rådgivning. Du kan læse mere på www.danskeboligadvokater.dk, og www.facebook.com/danskeboligadvokater og www.youtube.com/danskeboligadvokater.

Del/tip en ven:

TILBAGE

KONTAKT

Alliance Advokater Helsingør
Søndre Strandvej 40
3000 Helsingør
CVR. 1902 0886

(+45) 4921 9700
mail@alliance3000.dk

DOWNLOAD BILLEDE

Klik på billedet for at downloade