Sådan gør du generationsskiftet lettere
Generationsskifte er ofte en både juridisk kompliceret og følelsesladet affære. Her får du 4 tips fra erhvervsadvokaten til, hvordan du sikrer den størst mulige værdibevarelse i virksomheden og det mest hensigtsmæssige forløb for alle parter.
“De mindst smertefulde generationsskifter er dem, hvor alting er på plads, inden sygdom eller død kommer i vejen, og hvor der er taget hånd om de mennesker, der påvirkes af generationsskiftet”, udtaler advokat Ronnie Varberg fra Alliance Advokater. Ifølge Ronnie Varberg er der især 4 gode råd, man bør følge, hvis overdragelsen skal være en succes for alle parter.
1. Begynd minimum 3-5 år før
Et pejlemærke er at begynde processen mindst 3-5 år før selve overdragelsen. Det giver tid og ro til at planlægge det optimale forløb i samråd med ens advokat og revisor. Det giver også tid til at køre de rette folk i stilling, hvis det f.eks. er et familiemedlem eller en betroet medarbejder, der skal læres op og overtage virksomheden.
2. Find den rigtige overdragelsesform
Beskatning er en af de store udfordringer ved et generationsskifte. Et holdingselskab er ofte en god løsning, der muliggør skattefrie overførsler mellem selskaber. I andre tilfælde kan det måske bedst betale sig med succession, hvor betaling af skatten udskydes. Skal virksomheden overdrages til et familiemedlem, kan reglerne for gaver og arveforskud være gavnlige. En god advokat sammensætter den optimale kombination af juridiske muligheder, så værdien i virksomheden bevares bedst muligt, samtidig med at sælger får mest muligt ud af salget.
3. Gør virksomheden indbydende til salget
Skal virksomheden sælges, er det afgørende, at virksomheden præsenteres bedst muligt, så værdien og potentialet træder tydeligt frem. Det indebærer bl.a. at få virksomhedens know-how, forretningsforbindelser og goodwill frem i lyset på bedste vis.
“Det kræver mere end selve regnskaberne at fastsætte en god salgspris. Køber skal føle virksomheden som en lækker pakkeløsning, der er lige til at arbejde videre med. Derfor skal alle formalia være på plads, herunder virksomhedens aftaler, og alle ubehageligheder, som f.eks. personalereduktioner, være overstået, inden overdragelsen”, pointerer Ronnie Varberg.
4. Husk familien
Ifølge Ronnie Varberg er det ofte bedst at lade en enkelt person overtage virksomheden. Det mindsker risikoen for ødelæggende interessekonflikter blandt ejerne efter overdragelsen. Sker generationsskiftet mellem familiemedlemmer, f.eks. far og søn, bør man samtidig sikre sig, at eventuelle andre børn bliver tilgodeset på anden vis.
“Som udgangspunkt bør man tilgodese og sikre sig selv og hele sin familie, så alle får mest ud af generationsskiftet. Det gøres blandt andet ved at vælge den skattemæssigt mest fordelagtige løsning og ved at oprette testamenter og ægtepagter”, udtaler Ronnie Varberg.
Find en rådgiver med speciale i generationsskifte
på www.allianceadvokater.dk
Tjekliste for generationsskifte
- Vælg en god advokat og revisor og begynd processen mindst 3-5 år før overdragelsen
- Find den rigtige overdragelsesform (f.eks. holding, succession, arv, gaver, kombinationer)
- Gør virksomheden indbydende og klar til salg
- Husk familien, så du undgår eller mindsker risikoen for stridigheder
Ronnie Duncan Varberg
rv@frederikssundadvokaterne.dk
47 31 00 55
Fakta om Alliance Advokater
Foreningen arbejder med alle spørgsmål indenfor privatrådgivning og dækker hele Region Hovedstaden. Situationen og erfaringerne viser, at ægtefæller, og samboende, der påtænker at indgå ægteskab, og som inden, eller under ægteskabet, opretter ægtepagt, klarer sig bedre end dem, som ikke har forberedt sig på et eventuelt brud.
TILBAGE
KONTAKT
Alliance Advokater Helsingør
Søndre Strandvej 40
3000 Helsingør
CVR. 1902 0886