Pas på når gør-det-selv-folket har renoveret andelsboligen

 

Andelsboliger kan være en god vej ind på boligmarkedet. De er ofte billigere, men der er detaljer, du som køber skal holde øje med – bl.a. de udbredte og ofte udokumenterede gør-det-selv-projekter.

Der er cirka 200.000 andelsboliger i Danmark, og de adskiller sig på flere områder fra andre boligtyper. Du ejer ikke selve boligen, og ved salg skal prisen ofte godkendes af andelsforeningen og må ikke overstige en bestemt maksimalpris, som er fastlagt af lovgivningen. Den store fordel er, at andelsboliger ofte er billigere end ejerboliger, og derudover er der også ofte lavere månedlige udgifter. Derfor er andelsboligen en attraktiv boligform især for unge, der skal ind på boligmarkedet for første gang.

Men der er detaljer omkring erhvervelse af en andelsbolig, man skal være ekstra opmærksom på. Det påpeger bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater, Alexander May-Worre. Han driver advokatkontor i København, hvor langt den overvejende andel af andelsboliger findes, og dermed også flere tilfælde af sager og tvister.

”Der er emner, som går igen, i de sager vi ser. Én af de helt klassiske er gør-det-selv-projekter, som typisk er udført af sælgeren selv, sælgers familie eller en håndværkerven. Tilfældene er som oftest, at der ikke findes dokumentation for renoveringen, at den ikke er lovlig eller at den ikke fremgår af salgsdokumenterne,” siger han og uddyber:

”I nogle tilfælde kan køberen få tilkendt erstatning, hvis renovering ikke er lovlig, også selvom underskriften er sat og handlen allerede gennemført, men det sikreste er uden tvivl at få alle forhold frem, inden underskriften sættes, eller få indsat et advokatforbehold, så eventuelle tvivlsspørgsmål kan undersøges, inden advokaten godkender købet.”

Han understreger, at der er typer af renovering, som falder ind under kategorien ’skærpet ansvar’, mens nogle projekter anses for at være mere lempelige:

”Hvis en gør-det-selv-bygger har kastet sig ud i projekter med vvs, el, vådrum, gulvfald og konstruktionsmæssige forhold, er der et skærpet ansvar rent juridisk. Det betyder, at køberen som udgangspunkt har ret til erstatning eller afslag i prisen, hvis der ikke er nødvendig dokumentation, eller at projektet ikke er lovligt. Til gengæld er det i medfør af praksis sværere at rette krav mod sælgeren, når det gælder renovering af gulve, køkkenet og almindeligt tømrerarbejde, og her kan man som køber ikke forvente, at der nødvendigvis bliver tale om afslag i prisen eller ret til udbedring.”

Del/tip en ven:

TILBAGE

KONTAKT

Alliance Advokater Helsingør
Søndre Strandvej 40
3000 Helsingør
CVR. 1902 0886

(+45) 4921 9700
mail@alliance3000.dk

DOWNLOAD BILLEDE

Klik på billedet for at downloade