Ophedet byggebranche giver flere husbyggere knuste boligdrømme
”Når året er omme, har vi et nyt hus”. Men så enkelt er det desværre ikke altid, når husbyggeprojekter går i gang. Det har flere familier måtte sande efter at have valgt den forkerte byggeentreprenør. Danske BOLIGadvokater råder nybyggere til at tænke sig godt om og søge uafhængig rådgivning fra start.
DRTV kunne tidligere på måneden fortælle om flere familier, hvis husbyggeprojekt var kørt helt af sporet. De blev lovet bæredygtige, arkitekttegnede huse til konkurrencedygtige priser, men endte i stedet med halvfærdige huse og misligholdte kontrakter. Hos Danske BOLIGadvokater er man både ærgerlig og overrasket over, at disse skræmmende eksempler bliver ved med at ske.
’’Vi oplever et kæmpe boom i bygge- og anlægsbranchen lige nu. Det betyder, at både tidsplaner og budgetter kan skride nærmest fra den ene dag til den anden. Som privat bygherre er det derfor altafgørende, at man har sit juridiske fundament på plads, inden man underskriver en entreprise- eller købsaftale. Og man skal ikke give efter, hvis entreprenøren presser på for en forudbetaling, som vi så det i tv-udsendelsen’’, pointerer Niels Erlandsen, formand for Danske BOLIGadvokater.
Vær velforberedt – godt begyndt er halv fuldendt
Mange tror fejlagtigt, at det at købe eller bygge en splinterny bolig er problemløst i forhold til at købe en brugt bolig. Men juridiske tvister i entrepriseaftaler kan imidlertid volde store problemer for nybyggerne – også selvom der står et anerkendt byggefirma bag.
’’Som nybygger har man først og fremmest brug for at styre uden om juridiske tvister. Hvis man sørger for at have et detaljeret aftalegrundlag på plads, allerede når man overvejer at bygge sit eget hus, er man godt stillet i forhold til at undgå juridiske tvister om eventuelt ansvar. Det gør nemlig byggeriet langt dyrere, hvis samarbejdspartnerne svigter deres ansvar’’, forklarer Niels Erlandsen, formand for Danske BOLIGadvokater.
Han fortsætter: ’’Det er svært at gardere sig imod, at byggefirmaer går konkurs, men man kan forberede sig så godt som muligt. Alle aftaler med byggefirmaer, arkitekter, håndværkere m.fl. skal være forhandlet på plads og skrevet ned, før man begynder sit byggeri. Godt begyndt er halvt fuldendt”.
Husk den uafhængige rådgivning
Uafhængig rådgivning tidligt i byggeprocessen er afgørende for et godt og smidigt forløb. Går byggeriet først i hårdknude, så er der reelt ingen klageinstans, der varetager købernes interesser. Instanser som f.eks. Byggeriets Ankenævn behandler kun sager med en samlet entreprisesum på under 1 mio. kroner inklusive moms. Ligesom den obligatoriske byggeskadeforsikring ikke er meget værd, hvis entreprenøren ender med at gå konkurs. Den bruges udelukkende til at dække eventuelle fejl og mangler efter overtagelsen.
’’Man bør i samråd med en uafhængig rådgiver gennemgå en række aspekter, så entrepriseaftalen beror på et solidt fundament. Banken kan godt komme med anbefalinger og rådgivning, men det er vigtigt at vide, at banken ikke rådgiver om de juridiske aspekter i en entreprisekontrakt, men primært de finansielle forhold’’, siger Niels Erlandsen, formand for Danske BOLIGadvokater. Han påpeger, at man som certificeret Danske BOLIGadvokat skal yde 100% uvildig rådgivning som en del af foreningens konceptkrav.
Håndbog fører husbyggere udenom de gængse faldgruber
For at hjælpe nybyggere med at realisere boligdrømmen, udgav Danske BOLIGadvokater i 2016 bogen ’Vi bygger hus – Håndbog til nybyggerne’. En bog, som blev sat i verden for at forberede husbyggere på det kommende byggeprojekt, så man undgår de typiske faldgruber. Selvom bogen nu er fem år gammel, er den stadig højaktuel.
“Som husbyggere står man ofte meget alene rent rådgivningsmæssigt, og man ender ofte med at have betalt rigtig mange dyre lærepenge. Både undervejs, men tit også efter byggeprocessen er afsluttet. Byggehåndbogen giver vigtige tips til alle faser af sådan et byggeprojekt’’, fortæller formanden for Danske BOLIGadvokater, Niels Erlandsen. Han pointerer, at man nok altid vil opleve udfordringer ved byggeri, men at man som husbyggere er klædt godt på til at møde de udfordringer, hvis man benytter bogen og søger uafhængig rådgivning fra start.
Håndbogen er gratis og kan læses online på byggehåndbogen.dk. Man kan også få et fysisk eksemplar af bogen ved at kontakte en Dansk BOLIGadvokat.
Tjekliste:
Få aftalen på plads. Ingen kontrakt – ingen handel!
1. Hvis du selv har grunden i forvejen, skal du indgå en entreprisekontrakt med byggefirmaet
2. Hvis byggefirma sælger både grunden og byggeri, skal der indgås en købsaftale. Din ejendomsret sikres gennem tinglysning (skøde)
3. Vigtige input til dine aftaler og kontrakter:
- Hvor lang tid må byggeriet tage?
- Hvad skal dagbøden være, hvis huset ikke er færdigt til tiden?
- Hvis du selv vil være med i byggeprocessen, skal der stå hvem, der gør hvad og der skal være nøjagtige tegninger. Hvis du fx vil stå for montage af køkken, skal det fremgå, hvor der er vand, strøm, afløb osv. Husk at få en forsikring – du hænger nemlig selv på skader, tyveri eller hærværk på det, du selv anskaffer.
- Hvad skal der ske, hvis byggefirmaet går konkurs?
- Hvem betaler for hvad? Fx tinglysning og andre omkostninger
- Aftal at du kommer på besøg på byggepladsen – også uanmeldt
- Husk at byggefirmaet hænger på fejl og mangler i 10 år, men vil ofte forsøge at få køber til at underskrive en frist på 5 år.
- Få gennemgået dine aftaler, FØR du skriver under – indsæt evt. et advokatforbehold.
4. Gem aftalerne! Fx i din e-boks.
TILBAGE
KONTAKT
Alliance Advokater Helsingør
Søndre Strandvej 40
3000 Helsingør
CVR. 1902 0886