Mens du venter på, at dit nye hjem bliver bygget færdigt
En ny bolig i et projektbyggeri, er en bolig, der endnu ikke findes, og hvor du derfor ikke kan sammenholde salgsopstillingen med virkeligheden. Derfor er der al mulig grund til at følge byggeprocessen tæt. Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem ventetiden.
Da du skrev under på dit nye hjem, havde du ikke mulighed for at fornemme indretning og nærområdet andet i et prospekt med flotte visualiseringer. Det kan du så småt, når det nye byggeri begynder at skyde ’op af jorden’, og der er hjælp at hente til, hvordan du bruger ventetiden bedst.
Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog til forbrugere, der har en projektbolig i kikkerten, og selvom du har skrevet under, er der al mulig grund til at følge byggeriet tæt, så du gør alt, hvad du kan for, at dine boligdrømme også bliver til virkelighed. Du skal selvfølgelig ikke agere nidkær opsynsmand på byggepladsen, men det kan være en rigtig god idé at være aktivt nysgerrig, mens byggeriet skrider frem.
Bliver projektforslaget til virkelighed?
Når du besøger byggepladsen, er der mulighed for at fornemme, om beskrivelserne i salgsmaterialet ligner virkeligheden, og du har også mulighed for at se nærmere på byggematerialer, arbejdsforhold og afdækning. Bæredygtigheds-certificering er endnu ikke lovkrav, men der er efterhånden mange byggeprojekter, som indeholder mål om netop bæredygtighed. Det kunne være FSC-mærket træ men også beskrivelser af håndværkernes arbejdsforhold, som du kan observere overholdelsen af på byggepladsen.
Da du skrev under på købsaftalen, accepterede du med al sandsynlighed, at der undervejs i processen kan komme ændringer, men hvis de afviger meget fra de oprindelige tegninger og beskrivelser, er det en god idé at bemærke det allerede, mens byggeriet er i gang.
Det er også en god idé at lægge mærke til, hvordan materialer og byggeriet bliver afdækket og udtørret. Det er både vigtigt, at der ikke kommer vand ind i bygningerne, men samtidig skal byggematerialer have mulighed for at ånde, så der ikke opstår fugt, som på sigt kan give skimmelsvamp. Når en mursten er lagt, skal mørtlen afgive fugt, mens den hærder, og når først byggeriet står færdigt, kan det ikke laves om.
Alt det på papir
Et projektbyggeri består af en række krav, aftaler, lovpligtige forsikringer og tilladelser. De er med til at sikre alle parter i processen. En vigtig del er byggeskadeforsikringen, som projektudbyderen er forpligtet til at tegne og betale for, og som tegnes til fordel for projektkøberne. Forsikringen dækker alvorlige byggeskader, som eventuelt viser sig i forsikringsperioden, og som væsentligt forringer bygningens levetid eller brugbarhed. Det kan være fugt- eller skimmelskader, revnedannelser eller andre problemer, som hænger sammen med fejl i forbindelse med opførelsen af bebyggelsen. Selvom forsikringen er lovpligtig, er det en god idé at efterspørge dokumentation for den.
Det samme gælder jordbundsanalyser. Mange projektboliger bygges på tidligere industriarealer eller havneområder, som kan være forurenede. Det betyder ikke, at det er farligt at bygge eller bo der, men der skal være foretaget en miljøscreening og foreligge en miljøtilladelse.
”Når du skriver under på en købsaftale på et projektbyggeri, er det baseret på forventet efterbevilling, da du ikke har mulighed for at afstemme projektmaterialet med virkeligheden. Det er baggrunden for denne håndbog, som vi håber, kan hjælpe købere til at få den bedst mulige proces,” siger Niels Erlandsen, formand for Danske BOLIGadvokater, der har udgivet bogen.
Om håndbogen
’Projektkøb – håndbog til forbrugere om projektbyggeri’ er skrevet af advokat Jan Schøtt-Petersen, og den er blevet til med sparring fra Forbrugerrådet Tænk og med støtte fra Dreyers Fond.
Håndbogen er gratis og kan hentes hos den lokale boligadvokat eller downloades via danskeboligadvokater.dk, hvor du også kan finde en oversigt over landets mere end 100 boligadvokater. Den er desuden tilgængelig på alle landets biblioteker.
Link til håndbogen (pdf-version).
TILBAGE
KONTAKT
Alliance Advokater Helsingør
Søndre Strandvej 40
3000 Helsingør
CVR. 1902 0886