Mange faldgruber ved forældrekøb

 

Ejendomsmæglere inviterer i øjeblikket forældre til nybagte studenter indenfor. Meningen er at fortælle om alle fordelene ved forældrekøb; men at købe ejerlejlighed har mange faldgruber, advarer Danske BOLIGadvokater.

Rekordlave renter kombineret med lave priser på ejerlejligheder kan virke tillokkende for forældre, der gerne vil hjælpe deres børn med en studielejlighed.

“Forældrene bør se sig godt for, selvom de her og nu kan tilbyde deres barn både en bolig og en lav husleje. Dels kan renten stige og få prisen på ejerlejligheden til at falde, og dels er man som forældre jo ikke herre over, hvad der sker i de unges liv,” siger Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater.

Han kender til flere uheldige eksempler, hvor en ung studerende efter et halvt år må meddele forældrene, at studiet ikke helt levede op til forventningerne, og at han/hun derfor gerne vil flytte. Men det kan også være andre situationer, fx hvor den unge har mødt en kæreste, og forholdet siden går i stykker; hvem skal så blive boende i lejligheden?

“Det kan anbefales, at forældrene og den unge indgår en lejekontrakt, hvor man nærmere aftaler vilkårene for lejemålet, ikke mindst vedrørende opsigelse. Det er også en god idé at have dokumentationen i orden i forhold til at få boligsikring,” fortsætter Danske BOLIGadvokaters formand.

Få en advokat til at tjekke før købet

En boligadvokat er specialist i at gennemgå regnskaber i en ejerforening og kan vurdere, hvorvidt der er tale om en sund økonomi, og så er det jo helt afgørende, at forældrene kan leje lejligheden ud. Nogle ejerforeninger har udlejningsbegrænsninger, som fremgår af vedtægter eller servitutter.

Der er mange ting, der kan gå galt, og derfor bør man søge rådgivning hos en boligadvokat. Et af de kedelige eksempler er forældre, der har måttet udleje til fremmede, fordi de ikke har kunnet sælge lejligheden, efter sønnen eller datteren har endt studierne. Forældrene glemte at skrive i kontrakten, at det drejede sig om en ejerlejlighed, og sådan en lejekontrakt er i princippet uopsigelig.

Boligadvokaten vil tillige kunne rådgive om skattereglerne. De nye skatteregler, der trådte i kraft 1. januar 2010, gør det mere fordelagtigt i de tilfælde, hvor forældrene tjener penge på forældrekøbet.

“For forældre, der har luft i økonomien, kan det være en fornuftig investering med de risici, der nu engang er. Og man bør gøre sig klart, at man som forældre bliver ejere af en “udlejningsejendom” og dermed er forpligtet til at aflevere et regnskab.”

Jan Schøtt-Petersen peger på, at efterspørgslen efter studieboliger i høj grad bunder i forældrenes ønske om at hjælpe deres børn.

Formand for Danske BOLIGadvokater, advokat Jan Schøtt-Petersen. mobil: 3060 3311

Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet. Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel. Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag omkring 200 medlemmer fordelt over hele landet.

Del/tip en ven:

TILBAGE

KONTAKT

Alliance Advokater Helsingør
Søndre Strandvej 40
3000 Helsingør
CVR. 1902 0886

(+45) 4921 9700
mail@alliance3000.dk

DOWNLOAD BILLEDE

Klik på billedet for at downloade