Hede boligdrømme kan ende som kolde afvaskninger
Erfaringer viser, at vi bruger ferietiden til at lægge planer - også for vores fremtidige bolig. Forelskelse i sommerboligerne er stærkt påvirket af sommerferiens glade tanker og oplevelser - men hede boligdrømme kan ende som kolde afvaskninger.
Danske BOLIGadvokater, der rådgiver boligkøbere over hele landet, kender fænomenet fra nybagte boligkøbere, der fortryder, at de lod sig forblænde i sommervarmen.
“Alt for mange forelsker sig hovedkulds i en bolig og skriver for hurtigt under på en købsaftale. Når den første forelskelse har lagt sig, så ser køberne boligen i et mere kritisk lys, men så er det for sent at forhandle prisen ned eller komme ud af handlen,” siger formand for Danske BOLIGadvokater, Jan Schøtt-Petersen.
Nogle købere forklarer, at de lod sig friste til at skrive under, fordi der har været flere interesserede købere.
“Man skal altså slå koldt vand i blodet. Det er købers marked, der har aldrig nogensinde før været så mange boliger til salg i Danmark” fortsætter BOLIGadvokaternes formand.
Boligkøberne skriver under alt for hurtigt
Alligevel kommer mange boligkøbere galt af sted. Årsagen er, at boligkøberne er meget fokuserede på købsprisen og ikke kan gennemskue, hvad de ellers skriver under på.
Når man står med det ene ben indenfor i drømmeboligen, så lyder det enkelt og overskueligt, når ejendomsmægleren fortæller, at “der er tale om en ganske almindelig handel med en række standarddokumenter.”
Ifølge Jan Schøtt-Petersen er det dog meget uklogt at tage den påstand for gode varer. Købsaftalen er nemlig det vigtigste dokument i en bolighandel, og desværre er der mange boligkøbere, som ikke ved det. Mange tror, at skødet er det vigtigste dokument og en slags garanti for at vilkårene er i orden.
“Derfor er det vigtigt at slå fast, at skødet blot er en kvittering på, at man har ejendomsretten. Derimod er købsaftalen, tidligere kaldet for en slutseddel, det allervigtigste dokument i en bolighandel,” siger BOLIGadvokaternes formand og fortsætter:
“Vi ser mange gange, at købere skriver under på en købsaftale – uden et advokatforbehold – og så først bagefter finder ud af, at det nok er en god idé at lade en advokat gennemgå aftalen. Men det er desværre for sent. Når der er skrevet under, er det meget vanskeligt for en advokat at ændre betingelserne, med mindre oplysningerne har været mangelfulde, eller der er tale om misinformation, eller noget i aftalen er i strid med lovgivningen. På dette tidspunkt kan man derfor kun benytte sig af de første 6 dages fortrydelsesret, som koster 1 pct. af købesummen”
“Jamen i salgsopstillingen stod der jo ….”
Sådan lyder det fra flere boligkøbere, som opfatter salgsopstillingen som en form for varedeklaration. Men det er primært markedsføring, som skal være med til at fortælle om alle boligens fortræffeligheder. En udsigt, eller en detalje fremhæves og fjerner køberens opmærksomhed fra alle ulemperne, mener Danske BOLIGadvokater.
Salgsopstillinger kan godt bruges til at danne sig et overordnet indtryk af en ejendom. Man kan sammenligne beliggenhed, størrelse og pris med andre ejendomme. Desuden kan man få oplysninger om ejendomsskatter og udgifter til eksempelvis opvarmning og forsikring. Derimod kan man som almindelig boligkøber sjældent gennemskue købsaftalen med tilhørende dokumenter. Her kan ligge rigtig mange kritiske forhold gemt, eksempelvis servitutter, der kan give begrænsninger i brugen, ansvarsfraskrivelser på olietanke, tilstandsrapport med bemærkninger og UN’ere samt måske risikobetonet finansiering.
Den kolde afvaskning kan undgås…
Danske BOLIGadvokater råder derfor til, at boligkøbere sikrer sig med et advokatforbehold i købsaftalen, fordi ejendomsmægleren ofte presser på for at få en underskrift. “Advokatforbeholdet giver nemlig – i modsætning til fortrydelsesretten – mulighed for at advokaten kan gennemgå alle forhold i handlen, så køber kan fortryde handlen uden
at skulle betale 1 pct. af købesummen til sælger.” afslutter Jan Schøtt-Petersen.
Formand for Danske BOLIGadvokater, advokat Jan Scøtt-Petersen. mobil: 3060 3311
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet. Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsenterer sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel og er forpligtet til at anvende foreningens koncepter for henholdsvis køber- og sælgerrådgivning. Certifikatet betyder også, at der stilles krav til medlemmerne om løbende uddannelse og kursusdeltagelse, og alle medlemmer er forpligtet til at modtage besøg af en auditor, som skal kontrollere, at medlemmerne lever op til deres forpligtelser. Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag omkring 220 medlemmer fordelt over hele landet.
TILBAGE
KONTAKT
Alliance Advokater Helsingør
Søndre Strandvej 40
3000 Helsingør
CVR. 1902 0886