Flere dropper ejendomsmægleren

 

Mange boligsælgere orker ikke at vente på, at ejendomsmægleren får solgt deres bolig. I stedet tager de sagen i egen hånd og sparer 50- 100.000 kr.

Antallet af boliger i ejendomsmæglernes vinduer og på netportalerne er skrumpet ind. I alt er udbuddet af boliger faldet med 12 procent i december i forhold til for et år siden, viser tal fra Realkreditrådet. Faldet skyldes dels, at boligpriserne er kommet så langt ned, at sælgerne trækker sig fra markedet, dels at flere vælger selv at stå for annoncering og fremvisning og så lade en boligadvokat sørge for det juridiske.

Der er ingen tvivl om, at flere spørger sig selv, hvad de egentlig får for 100.000 kroner, som er det beløb, ejendomsmægleren typisk modtager for at sælge en bolig
,” siger formanden for Danske BOLIGadvokater, Jan Schøtt-Petersen.

Ved selv at fremskaffe relevante papirer, stå for annoncering og vise boligen frem kan boligsælgerne spare udgiften til ejendomsmægler. Faktisk synes mange boligsælgere, det er en fordel selv at fotografere og fremvise boligen, og mener, de kan gøre det bedre end ejendomsmægleren,
“forsætter Jan Schøtt-Petersen.

Bruger internettet og boligadvokat

Boligejere, der selv sælger, optræder ikke i Realkreditrådets statistik over udviklingen på boligmarkedet, men tal fra Den Blå Avis viser, at der er tale om en betydelig andel. I 2012 blev 10.500 boliger sat til salg på dba.dk uden om ejendomsmægler. Hertil kommer de annoncer, boligsælgerne indrykker på andre boligportaler som eksempelvis Danske BOLIGadvokaters hjemmeside – bolighandel.dk – hvor det tilmed er gratis at annoncere sin bolig til salg.

Avisannoncering og udstilling i mæglerbutikker har slet ikke den effekt, som det havde tidligere. I dag finder vi vores kommende hus, ejerlejlighed eller andelsbolig på nettet. Det er meget let og hurtigt at finde frem til de boliger, som opfylder ens ønske om beliggenhed, pris og størrelse
,” siger Jan Schøtt-Petersen.

Han opfordrer dem, der overvejer en selv-salgsløsning, til at gå til en lokal boligadvokat, som er medlem af Danske BOLIGadvokater. Her kan man få et gratis formøde og et uforpligtende tilbud på, hvad boligadvokatens bistand vil koste.

Juridiske kringelkroge

“Typisk har køber og sælger selv fundet hinanden og aftalt pris og overtagelsesdag. Herefter er det vigtigste en udformning af købsaftalen, hvor de juridiske kringelkroge gemmer sig. Boligadvokaten forhandler gerne vilkårene endeligt på plads på vegne af sælger og sikrer, at købsaftalen er juridisk i orden,” siger Jan Schøtt-Petersen.

Med en boligadvokat ved sin side opnår sælger mindst den samme tryghed som ved brug af en ejendomsmægler og sparer samtidig et stort beløb, idet boligadvokatens honorar for papirarbejdet er langt lavere end det typiske mæglersalær for en traditionel handel.

Da køber og sælger altid har modsatrettede interesser, understreger Jan Schøtt-Petersen, at sælgers boligadvokat hverken må eller kan rådgive begge parter, og at køber derfor – ligesom ved køb gennem en ejendomsmægler – bør benytte sin egen boligadvokat.

Formand for Danske BOLIGadvokater, advokat Jan Schøtt-Petersen. mobil: 3060 3311

Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet. Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsenterer sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighande. Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag omkring 220 medlemmer fordelt over hele landet.

Del/tip en ven:

TILBAGE

KONTAKT

Alliance Advokater Helsingør
Søndre Strandvej 40
3000 Helsingør
CVR. 1902 0886

(+45) 4921 9700
mail@alliance3000.dk