Flere boligkøbere overser mulighed for gratis fortrydelsesret ved digitalt boligkøb

 

Med digital signatur kan boligkøbere underskrive købsaftalen med få klik. Bordet fanger efter seks hverdage, hvis det viser sig at være den forkerte beslutning og især førstegangskøbere risikerer at drage forhastede og dyre beslutninger, som kan have indflydelse på resten af deres liv. Mange overser muligheden for at fortryde en bolighandel gratis gennem et advokatforbehold.

Hos Danske BOLIGadvokater vækker det bekymring, at det er blevet så nemt at underskrive en købsaftale elektronisk. Med få klik og ens nem-id ved hånden kan man gældsætte sig for et stort beløb og uden at have fået rådgivning om handlen. ’’Det at købe hus eller lejlighed er en stor beslutning og en dyr investering for de fleste. Det er vigtigt at gennemgå handlen grundigt og tage sig tid til eftertanke’’, udtaler Michala Jørgensen, advokat og bestyrelsesmedlem for Danske BOLIGadvokater.

Tidligere foregik alt på papir og mail. Det tog længere tid og krævede mere papirudveksling, men det gav også en naturlig betænkningstid for køber. ’’Man har altid seks hverdages fortrydelsesret, uanset om købsaftalen er på papir eller elektronisk, men med en digital underskrift speedes processen op, og mange overser deres mulighed for at træde ud af handlen’’, siger Michala Jørgensen og fortsætter:

’’Med en elektronisk købsaftale kan man skrive under med nem-id og sende det hele afsted til sælger. Det er smart og letter en stor del af arbejdet, men når sælger sidder i den anden ende og underskriver aftalen kort tid efter, så træder fortrydelsesretten i kraft og nedtællingen på de seks hverdage begynder. Det skal man vide som køber, så man kan tage sine forholdsregler og få et advokatforbehold indskrevet i købsaftalen, inden man skriver under’’.


Hold hovedet koldt i kampens hede

Det går stærkt på boligmarkedet, og udbuddet af boliger er lige nu på sit laveste. Med drømmeboligen indenfor rækkevidde kan det være svært at have is i maven og ikke lade sig presse til at underskrive en købsaftale. Hvor private ved alle andre onlinekøb har mulighed for at fortryde, levere varen tilbage og reklamere over fejl og mangler – vel og mærke uden ekstra omkostninger for køber – er det ikke tilfældet ved et digitalt boligkøb. 

’’Især yngre boligkøbere er vant til at købe ting på nettet og acceptere diverse betalingsbetingelser. Der er stor rift om boligerne, og i kampens hede kan det koste dyrt, hvis man underskriver en elektronisk købsaftale uden at være opmærksom på forskellen mellem fortrydelsesretten på de seks hverdage og muligheden for at træde tilbage fra handlen gennem et advokatforbehold’’, siger Michala Jørgensen. Det koster 1% af købesummen, hvis man som køber ønsker at bruge sin fortrydelsesret indenfor tidsfristen. Det er dyre lærepenge og når fristen på de seks hverdage er udløbet, så fanger bordet.


Advokatforbehold er den eneste gratis vej ud af handlen

Hos Danske BOLIGadvokater anbefaler man altid, at der inkluderes et advokatforbehold i købsaftalen. Et advokatforbehold giver køber tid til at rådføre sig med sin advokat om købet, selvom der allerede er skrevet under på købsaftalen. Advokaten får tid til at gennemgå alle papirerne og vurdere, om der er forhold eller vilkår, som bør undersøges nærmere eller forhandles, og køber får mulighed for at fortryde handlen gratis.

Som køber skal man selv sørge for at få tilføjet et advokatforbehold i købsaftalen. Advokatforbeholdet kan formuleres således, uanset om købsaftalen er digital eller på papir:

”Købers underskrift på denne købsaftale er betinget af, at købers advokat kan godkende købsaftalen i dens helhed. Godkendelse skal være meddelt sælgers ejendomsmægler senest den … dato … kl. 16.

Normalt er et advokatforbehold tidsbegrænset til 3-5 hverdage, men advokaten kan undervejs bede om mere tid til at gennemgå aftalen. Dette gælder også, hvis man har underskrevet elektronisk.

Del/tip en ven:

TILBAGE

KONTAKT

Alliance Advokater Helsingør
Søndre Strandvej 40
3000 Helsingør
CVR. 1902 0886

(+45) 4921 9700
mail@alliance3000.dk

DOWNLOAD BILLEDE

Klik på billedet for at downloade