Brændeovn, bøder og særregler udfordrer boligkøberne

 

Alle boligkøbere skal oplyse, om der findes brændeovn eller pejseindsats, når de har købt ny bolig – og er den fra før 2003, skal den skrottes eller udskiftes. Ellers vanker der bøder. Der kan være kommunale særregler – fx at brændeovne før 2008 skal skrottes, hvis boligen ligger i et område med fjernvarme eller naturgas.

Det er en grå, våd og mørk vinterdag, men heldigvis er der ild i brændeovnen. Mon ikke de fleste smiler ved tanken om al den varme og hygge, der er i netop det billede. Men står du overfor en hushandel, som implicerer en brændeovn eller en pejs, er der grund til at være ekstra opmærksom. Hvis brændeovnen er produceret før 2003, skal den nemlig enten skrottes eller skiftes ud, og det er dig, som køber, der har pligt til at udføre og indberette udskiftningen. 

”Som køber har du 12 måneder til at udskifte eller nedlægge brændeovnen og indberette det. Hvis du ikke overholder reglerne for udskiftning eller nedlæggelse af brændeovne, kan du blive pålagt bøder. Du får i første omgang en indskærpelse fra Miljøstyrelsen, og undlader du stadig at efterleve forpligtelserne, kan Miljøstyrelsen udstede ugentlige, administrative tvangsbøder på 1.000 kr. over en 5-ugers periode,” understreger Rasmus Lindsten, bestyrelsesmedlem hos Danske BOLIGadvokater.

Husk advokatforbeholdet

Det er ikke usandsynligt, at du støder på en brændeovn, hvis du er på jagt efter en ny bolig. Der findes mere end 600.000 brændeovne i Danmark, og det skønnes, at helt op mod 260.000 af dem er fra før 2003, og dermed udskiftningspligtige. 

”Prisen for at sløjfe eller udskifte en brændeovn eller en pejs varierer alt efter omfanget af opgaven, og om du selv har mod på at udføre en del af den. Det kan være relevant at forhandle om et eventuelt afslag i prisen – og husk altid at få indføjet et advokatforbehold, der kan give dig tid til at undersøge sagen nærmere,” siger Rasmus Lindsten. 

Prisen på en ny brændeovn kan variere i pris –fra 8.000 kr. og helt op til 40.000. Oveni kommer montering, som let løber op i 5.000 kr. 

Skrappere regler på vej

Reglerne for brændeovne blev strammet i 2021 for at nedsænke partikelforureningen, som er markant større ved ældre brændeovne. En moderne brændeovn udleder 70 procent færre partikler end en brændeovn gjorde i 2005. Men brændeovne er stadig en betragtelig forureningskilde; danskernes brændefyring står for knap en tredjedel af den luftforurening, som danskerne selv bidrager med inden for landets grænser. Bl.a. Rådet for Grøn Omstilling har derfor foreslået at stramme lovgivningen yderligere eller helt at forbyde brændeovne tætbebyggede områder.

Derudover vedtog Folketinget en ny lov fra 1. juli 2023, der giver kommunerne mulighed for at forbyde brændeovne og pejseindsatser, der er produceret før i 2008 i områder, der har kollektiv varmeforsyning i form af fjernvarme eller naturgas. Det er op til de enkelte kommuner, om de vil gøre brug af de nye regler. 

Du kan undersøge de lokale regler i din kommunes lokalplaner, hos den lokale skorstensfejer eller Miljøstyrelsens: “Bekendtgørelse om kommunale forskrifter om udskiftning eller nedlæggelse af ældre brændeovne og pejseindsatse i områder med kollektiv varmeforsyning” på Virk.dk.

Del/tip en ven:

TILBAGE

KONTAKT

Alliance Advokater Helsingør
Søndre Strandvej 40
3000 Helsingør
CVR. 1902 0886

(+45) 4921 9700
mail@alliance3000.dk

DOWNLOAD BILLEDE

Klik på billedet for at downloade