Boligmarkedets alliancer gør livet surt for boligkøberne som lider under proforma-rådgivning
Boligkøbere ved generelt for lidt om alliancerne mellem de store aktører på boligmarkedet. Alliancerne forringer rådgivningen og kan koste køberne unødigt mange penge.
“Det er ikke ordentlig rådgivning. Det er utilstrækkelig rådgivning, og både useriøst og uetisk”, udtaler Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater.
Når man som køber går i banken for at tale finansiering af en ny bolig, får man ofte automatisk en hel portefølje af andre rådgivere med i bankens tilbud; køberrådgiver, forsikringsselskab, realkreditinstitut og en ejendomsmægler, hvis man også skal sælge sin gamle bolig. Men det er ikke nødvendigvis vejen til den bedste handel.
Mersalg er ikke ordentlig rådgivning
“Som køber skal man ikke lade sig snyde af titlen ‘bankrådgiver’. Bankrådgiveren rådgiver nemlig kun om bankens løsninger. Det betyder, at vedkommende i virkeligheden blot er en sælger i forklædning. Når først vedkommende har solgt en bestemt lånetype, vil han eller hun typisk anbefale en bestemt forsikringsløsning, ejendomsmægler osv. – Det er et spørgsmål om mersalg og dermed indtjening i egen organisation. Anbefalingerne kommer udelukkende, fordi banken har en provisionsgivende samarbejdsaftale med de leverandører, rådgiveren foreslår. Det er ikke ordentlig rådgivning. Det er både useriøst, uærligt og uetisk”, udtaler Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater.
Vælg en uafhængig rådgiver
Han advarer boligkøberne mod denne type proforma-rådgivning: “Vi er dybt nede i et fundamentalt problem her: Ordentlig køberrådgivning kræver, at rådgiveren udelukkende har købers interesser og økonomiske velvære på sinde. Det kan man kun have, hvis man er uafhængig af forskellige provisionsgivende alliancer. Man tager grueligt fejl, hvis man tror, at f.eks. bankrådgiveren vil informere om konkurrenternes produkter, selvom de måske er både billigere og bedre. Derimod vil en uafhængig rådgiver kunne stille alle de kritiske spørgsmål – også hvad angår finansiering og forsikring – og dermed hjælpe køber til at finde den løsning, der er optimal for køber, pointerer Jan Schøtt-Petersen.
Stil det ubehagelige spørgsmål
Med det i baghovedet bør man, ifølge Jan Schøtt-Petersen, altid spørge ind til, hvad de forskellige parter får i provision.
“Det er et spørgsmål, der muligvis kan ødelægge den gode stemning og få bankrådgiveren eller forsikringskonsulenten til at famle febrilsk med sine papirer. Men som køber bør ens fokus jo være at finde den optimale løsning for en selv, og altså ikke blot være en marionet, der hjælper alliancerne med at tjene endnu flere penge.”, udtaler Jan Schøtt-Petersen.
Læs mere om Danske BOLIGadvokater og uafhængig boligrådgivning på www.danskeboligadvokater.dk
Formand for Danske BOLIGadvokater, advokat Jan Schøtt-Petersen. Mobil: 3060 3311
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet. Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel. Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 150 medlemmer fordelt over hele landet. Danske BOLIGadvokater kæmper for at du kan få 100% uafhængig rådgivning. Du kan læse mere på www.danskeboligadvokater.dk, og www.facebook.com/danskeboligadvokater og www.youtube.com/danskeboligadvokater.
TILBAGE
KONTAKT
Alliance Advokater Helsingør
Søndre Strandvej 40
3000 Helsingør
CVR. 1902 0886