Boligdrømmene ender i kloakken

 

Mange boligkøbere opdager for sent, at deres nye bolig ikke er sikret tilstrækkeligt mod kraftige regnskyl og skybrud. Tjek forholdene inden du køber, lyder rådet fra Danske BOLIGadvokater.

Voldsomt regnvejr og skybrud har de seneste år sendt kloakvand op af dækslerne og ødelagt tusindvis af kældre og stueetager. Det går både ud over boligejernes pengepung og fritid, når der skal ryddes op efter ødelæggelsen.

Ofte kunne situationen have været undgået, hvis boligejerne havde tjekket deres kloakforhold i tide, men mange boligejere lader stå til og håber på det bedste. Det samme gælder mange boligkøbere, som ikke er opmærksomme på problemet, når de køber bolig.

Tilstandsrapporten omfatter ikke kloakeftersyn. Derfor skal boligkøbere være særligt opmærksomme på eventuelle fejlkonstruktioner og skader på kloak og afløb. Hvis der er tegn på, at boligen tidligere har haft en vandskade, bør køber derfor altid undersøge, hvordan skaden opstod “, forklarer Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater.

Risikoen for vandskader øges:

  1. hvis kloak og afløb er for små, tilstoppede eller misvedligeholdte
  2. hvis grunden har høj grundvandsstand og en lav beliggenhed, hvor overfladevand ledes hen
  3. hvis boligen har store tagflader samt mange kvadratmeter flisebelagte arealer
  4. hvis husets fundamenter er gennembrudt af rødder fra træer og buske

Forsikringen dækker ikke alt

Normalt dækker indbo- og husforsikring vandskader forårsaget af voldsomme skybrud. Forsikringen dækker dog ikke, hvis der er for små kloakledninger på grunden og hvis dette medfører, at regnvand skubbes tilbage i rørene og ind i husets kælder eller stue.

Kommunen har udelukkende ansvar for den del af kloakstikledningen, der går fra hovedkloakken og frem til ejendommens skel. Derfor anbefaler Danske BOLIGadvokater, at boligkøberne sikrer sig, at kloakforholdene er i orden i forbindelse med bolighandlen. Er man det mindste i tvivl bør man sikre sig forsikringsmæssigt.

En udvidet ejerskifteforsikring som omfatter lovliggørelse af stik- og kloakledninger i kombination med en udvidet husforsikring giver den bedste dækning “, fortæller Jan Schøtt-Petersen. “Boligkøberne bør dog være opmærksomme på, at en ejerskifteforsikring ikke dækker forhold, som skyldes manglende vedligeholdelse, slid og ælde eller udløb af byggematerialers levetid. Derfor er det en fordel at få gennemført en tv-inspektion af ejendommens kloak og afløb, så man som boligkøber i samråd med sin BOLIGadvokat eventuelt kan forhandle et nedslag i pris eller bede sælger udbedre forholdene “.

Generelt gælder det naturligvis for alle boligejere, at man ved mistanke om utætheder eller for gamle og underdimensionerede kloaksystemer bør bede en kloakmester foretage en tv-inspektion for at få klarhed over situationen, inden der opstår risiko for skader.

Formand for Danske BOLIGadvokater, advokat Jan Schøtt-Petersen. mobil: 3060 3311

Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet. Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel. Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag omkring 200 medlemmer fordelt over hele landet.

 

Del/tip en ven:

TILBAGE

KONTAKT

Alliance Advokater Helsingør
Søndre Strandvej 40
3000 Helsingør
CVR. 1902 0886

(+45) 4921 9700
mail@alliance3000.dk

DOWNLOAD BILLEDE

Klik på billedet for at downloade