Ulovlig el er et udbredt problem i andelsboliger

 

Andelsboliger kan være en god vej ind på boligmarkedet. De er ofte billigere, men der er detaljer, du som køber skal holde øje med – bl.a. er ulovlig el et udbredt problem, som desuden kan være svært at opdage, da installationer kan gemme sig i vægge og lofter.

I Danmark er der ca. 200.00 andelsboliger, hvoraf de 73 % er lejligheder. Det er en populær boligform, fordi det ofte er billigere at købe en andelslejlighed end en ejerbolig, men hos Danske BOLIGadvokater oplever de også, at der i nogle tilfælde opstår tvister, når blækket fra underskriften er tørt.

”Antallet af tvister har været stigende, og det kan det skyldes, at priserne på boliger er steget, og derfor får konstateringen af fejl eller mangler større betydning for parterne. De føler derfor et større behov for at få prøvet en eventuel sag ved domstolene,” siger Niels Erlandsen, boligadvokat og formand for foreningen Danske BOLIGadvokater.

Han og kollegaerne i Danske BOLIGadvokater støder jævnligt på sager, der vedrørende andelsboliger, og ét af de emner, der går igen, er ulovlig el.

”Elinstallationer er særligt udfordrende, fordi store dele af installationerne er skjulte, så man kan ikke nødvendigvis konstatere fejl og mangler ved første øjekast. Der er desuden mange andelsboliger, som er beliggende i ældre ejendomme, og det bærer elinstallationerne i nogle tilfælde præg af,” siger han.

Derfor er det en rigtig god idé at få udarbejdet en el-tjekrapport i forbindelse med købet. Ikke alle, men mange andelsboligforeninger kræver det, men forefindes den ikke, kan man som køber efterspørge den.

”Vi ser mange tilfælde af beboere, som selv har været i gang med renovering eller fået en håndværkerven til det. Dertil kan det ske, at en beboer i forbindelse med fraflytning får rykket noget løst, og elinstallationer er ikke helt ufarlige. Løse eller afisolerede installationer give elektrisk stød, og samlinger kan gnistre, og så er der en potentiel brandrisiko,” understreger Niels Erlandsen.

Har man allerede købt en andelsbolig og efterfølgende konstateret fejl ved elinstallationer, gælder det om at reagere ved hurtigst muligt at rette henvendelse til sælger og informere foreningens bestyrelse og administrator.

”Det mest optimale er naturligvis at konstatere fejl og mangler inden prisen fastsættes og handlen gennemføres – eller inden administrator frigiver hele købesummen 14 efter overtagelsen. Kommer man ud over det tidsrum, kan man også rette krav til sælger og opnå en reduktion i prisen, eller kræve at fejl eller mangler ved installationen udbedres. Det forudsætter dog, at sælger har et ansvarsgrundlag, og bevisbyrden kan være svært at løfte, lige så vel som man skal tage højde for installationernes alder. Hvis installationer var lovlige, da de blev udført, betegnes de ikke nødvendigvis som en mangel i en andelsbolig,” påpeger Niels Erlandsen.

Del/tip en ven:

TILBAGE

KONTAKT

Alliance Advokater Helsingør
Søndre Strandvej 40
3000 Helsingør
CVR. 1902 0886

(+45) 4921 9700
mail@alliance3000.dk

DOWNLOAD BILLEDE

Klik på billedet for at downloade