Inflation og stigende materialepriser tvinger flere typehusfirmaer i knæ. Det kan få konsekvenser for boligkøberne.

 

De seneste år har mange danskere valgt at samarbejde med et typehusfirma, når drømmen om en ny bolig skal realiseres. Den seneste tids prisstigninger giver dog mange typehusfirmaer problemer med at holde sig oven vande. Som husbygger bør man nøje overveje alle tænkelige scenarier, advarer Danske BOLIGadvokater. Både før, under og efter selve byggeprocessen.

Mange typehusfirmaer har haft mere end almindeligt svært ved at overleve i det nuværende marked, hvor særligt de enorme prisstigninger på materialer og arbejdskraft samt det seneste års massive inflation har slugt store dele af egenkapitalen. Det har haft konsekvenser for flere af de etablerede projektudviklere, som er kommet i klemme eller som har været nødt til at dreje nøglen om. Imens har flere andre lukket afdelinger, fyret medarbejdere og leveret røde tal på bundlinjen.

Hos Danske BOLIGadvokater oplever man, at mange købere er i tvivl om, hvordan de er stillet rent juridisk, hvis selskabet bag deres fremtidige typehus ikke leverer det aftalte byggeri eller går konkurs?

”I værste fald kan man risikere at miste hele sit indskud, ligesom man kan risikere at stå tilbage med et hus, der hverken er halvt eller helt færdigt,” fastslår Rasmus Lindsten, der er advokat hos Advodan Lolland-Falster og bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater.


Gem aftalerne og betal ikke for meget forud

Hos Danske BOLIGadvokater har man i flere år råbt vagt i gevær over for de udbredte problemer med byggesjusk i projektboliger. I 2017 vurderedes det, at 10-15% af projektsalgs-køberne oplevede væsentlige mangler ved overtagelsen af deres nyopførte bolig. Men også ved nybyggeri er der mange faldgruber for den uerfarne bygherre.

’’Ved nybyggeri er det særligt vigtigt at få alle aftaler nedfældet på skrift, inden det første spadestik tages, ligesom at alle aftaler bør gemmes i 5-10 år efter, at huset står klart for at undgå problemer’’, fortæller Rasmus Lindsten, bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater. Han opfordrer til, at man løbende fører tilsyn med byggeriet for at sikre, at det udføres som aftalt.

De fleste entreprisekontrakter indeholder ligeledes et afsnit om forudgående betaling, hvilket også bør være et opmærksomhedspunkt. Hos Danske BOLIGadvokater lyder rådet, at man så vidt muligt holder forudbetalinger på et minimum for at holde projektudvikleren til ilden.

”Jeg har set tilfælde, hvor bygherre skulle betale op til 10 pct. af den samlede entreprisesum, allerede inden fundamentet var lagt. Det er mange penge for ingenting. Som tommelfingerregel skal man ikke indbetale et større indskud end man kan tåle at tabe, såfremt det værst tænkelige skulle ske,” siger Rasmus Lindsten fra Advodan Lolland-Falster. Skulle typehusfirmaet gå konkurs, vil det nemlig være meget svært at få sit indskud tilbage, fordi man ender langt nede i køen af private og virksomheder, der ønsker at gøre krav i boet.


Forbered dig på rollen som bygherre

Som husbygger bør man derfor tage sine forholdsregler og undersøge markedet nøje. ”Det er en kæmpe investering for de fleste, så man bør undersøge de enkelte firmaer grundigt, før man underskriver en entreprisekontrakt. Det er vigtigt at sikre sig, at det er et anerkendt typehusfirma med styr på tingene” udtaler Rasmus Lindsten og uddyber: ’’De store firmaer har ofte også en større robusthed at stå imod med, hvis krisen for alvor kradser’’.

Valget af et stort, landsdækkende typehusfirma er dog ikke ensbetydende med, at ting alligevel ikke kan gå galt i løbet af byggeprocessen. Derfor anbefaler Danske BOLIGadvokater, at man forbereder sig på rollen som bygherre, hvis man vælger selv at ville realisere sin boligdrøm.

”Man kan nå langt ved at kende de mange råd, der er skitseret i Danske BOLIGadvokaters ’’Byggehåndbog’’. Byggehåndbogen er en håndbog til husbyggere, hvor man kan følge byggeprocessens faser fra start til slut, eller slå op på den del af processen, man ønsker at vide mere om’’, afslutter Rasmus Lindsten, advokat og bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater.

Byggehånden erstatter ikke professionel og uafhængig rådgivning, men er tænkt som en kort guide til de mange beslutninger, dokumenter og faldgruber, man bør være opmærksom på som privat bygherre.

 

  

Faktaboks 1: 

Listen over ting, der kan gå galt i forbindelse med etableringen af et typehus, er lang. Nogle er mere oplagte end andre.

Her kan du se en liste med ting, som Rasmus Lindsten fra Danske BOLIGadvokater anbefaler at have in mente:

  • Manglende eller ufuldstændig kontrakt med byggefirmaet
  • Manglende eller ufuldstændige aftaleforhold med arkitekten
  • Entreprenøren eller typehusfirmaet går konkurs
  • Store ekstraregninger
  • Byggesjusk
  • Fugtproblemer grundet manglende afdækning af byggeri og materialer
  • Dårlig materialekvalitet
  • Dårlig tilsynsførelse
  • Ufuldstændige aftaleforhold med den tilsynsførende

 

Faktaboks 2:

Disse typehusvirksomheder har skåret ned eller er gået konkurs de sidste par år

  • Kalmar Huse – gik konkurs i sommeren 2021
  • Lunderskov Nybyg – gik konkurs i marts 2022
  • Lund Huse – gik konkurs i august 2021
  • Milton Huse – har lukket flere afdelinger og fyret ansatte
  • Huscompagniet – har lukket flere afdelinger og fyret ansatte
  • Eurodan huse – har lukket flere afdelinger og har underskud
Del/tip en ven:

TILBAGE

KONTAKT

Alliance Advokater Helsingør
Søndre Strandvej 40
3000 Helsingør
CVR. 1902 0886

(+45) 4921 9700
mail@alliance3000.dk

DOWNLOAD BILLEDE

Klik på billedet for at downloade