Andelsboligkøbere presses til at betale penge under bordet
TV 2 har undersøgt omfanget af penge under bordet i forbindelse med køb af andelsboliger. Undersøgelsen viser, at mere end 70 % af de boligsøgende har mødt sælgere, der kræver penge under bordet.
Markedet for andelsboliger i de større danske byer er brandvarmt, hvilket frister et stort antal sælgere til at tage en overpris. I stedet for at sælge andelsboligen til den lovlige maksimalpris, så må de mange interesserede købere regne med at skulle betale et anseeligt beløb under bordet, hvis de vil have lejligheden.
Studerende Jonas Melander Hammer, er en af de andelsboligkøbere som er blevet mødt med krav om at skulle betale 30.000 kr. for 6 ruller toiletpapir i forbindelse med købet af en andelsbolig. Danske BOLIGadvokater har gennem årene set mange kreative eksempler på “penge under bordet”, hvor køber er blevet tvunget til at købe alt fra klædeskab til stereoanlæg mv. til priser som langt overstiger den reelle værdi.
Med skjult kamera dokumenterer TV 2 to andre forsøg på at modtage penge under bordet. I et tilfælde forlanger sælger overpris for indbo, mens der i et andet tilfælde kræves 100.000 kr. i en kuvert i forbindelse med underskrift af købsaftale.
Underminerer andelsboligtanken
Ifølge Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater, har problemet med penge under bordet altid været der, fordi der er maksimalpriser på andelsboliger. Desuden er de stigende priser på ejerlejligheder med til at presse priserne på andelslejligheder op.
“Hvis maksimalprisen er lavere end det markedet vil betale, så vil der være nogle der synes, at det er en god idé at kræve penge under bordet,” siger Jan Schøtt-Petersen.
Jan Schøtt-Petersen understreger, at det er et skråplan som vil underminere andelsboligtanken om beherskede priser og prisudvikling. Andelsboligformen er en del af mangfoldigheden på boligmarkedet, som skal være med til at sikre at der er plads til gode og billige boliger til bl.a. unge mennesker, der vil ind på boligmarkedet.
Ventelister kan være en løsning
Problemerne med penge under bordet findes især i de billige andelsboligforeninger, hvor man anvender vurderingsprincipper, som bygger på den offentlige ejendomsvurdering.
“Det er i de andelsboligforeninger vi oplever de gode og prisbillige lejligheder, men det er også der at vi oplever overpriser og penge under bordet,” siger Jan Schøtt-Petersen. For at imødegå at der betales penge under bordet anbefaler formanden for Danske BOLIGadvokater, at andelsboligforeningerne opretter en åben venteliste, hvor man sælger til den, der står øverst på listen.
En køber, der har betalt penge under bordet kan gøre indsigelse og kræve at få de penge tilbage, som ikke er en del af den officielle pris på andelslejligheden. Men i praksis er det svært at bevise at transaktionen har fundet sted, hvis der ikke er noget bilag og sælger har fået pengene i en kuvert.
Formand for Danske BOLIGadvokater, advokat Jan Schøtt-Petersen. Mobil: 3060 3311
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet. Det betyder bl.a., at en Dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel. Foreningen blev stiftet i år 2000 og har medlemmer fordelt over hele landet. Du kan læse mere på www.danskeboligadvokater.dk og www.facebook.com/danskeboligadvokater og www.youtube.com/danskeboligadvokater.
TILBAGE
KONTAKT
Alliance Advokater Helsingør
Søndre Strandvej 40
3000 Helsingør
CVR. 1902 0886